en afscheid
afscheid
Mensen die u helpen- huisarts
Tussen overlijden en het afscheid
Als uw huisarts niet al betrokken was bij het overlijden van uw kind, dan zal hij of zij zo snel mogelijk op de hoogte worden gebracht van het overlijden van uw kind. De huisarts zal na het overlijden uw vaste aanspreekpersoon blijven of vrijwel direct worden.
De huisarts maakt kort na het overlijden vrijwel altijd een huisbezoek. Hij of zij zal dan vooral naar uw verhaal luisteren en laten zien dat u altijd met uw vragen bij hem of haar terecht kunt.
De juiste huisarts is waardevol
Steun van de huisarts is heel waardevol en helpend, of zou dat moeten zijn. Het is belangrijk dat u vertrouwen kunt hebben in uw huisarts. Misschien is de huisarts al lang betrokken, is de band goed en kent hij of zij de situatie van uw kind en van uw gezin al. Of misschien verliep het contact in het verleden niet zo goed. Of heeft u tot nu toe heel weinig contact gehad met uw huisarts. Dan zal het opbouwen of herstellen van vertrouwen energie kosten. Kijk in deze hectische tijd of u dat op kunt brengen en of deze huisarts de juiste persoon is. Geef in ieder geval ook zelf goed aan wat u van de huisarts verwacht in de komende periode.
Een andere generatie
De huisarts is ook degene die uw draagkracht in de gaten houdt. Heeft u in deze periode moeite om rust te nemen of slaapt u slecht, geef dit dan aan bij de huisarts. Hij of zij kan met u bekijken wat op dat moment het best kan helpen. U kunt hierbij denken aan een gesprek met een praktijkondersteuner van de huisarts (POH-GGZ), een verwijzing naar een rouwdeskundige of een geestelijk verzorger. In een enkel geval kan ook slaapmedicatie tijdelijk worden voorgeschreven om de dagen beter aan te kunnen.
Mensen die u helpen - huisarts
Na het afscheid
Uw huisarts blijft ook op de lange termijn degene die de band met u en uw gezin onderhoudt. Hierbij gaat het om uw lichamelijke, maar zeker ook om uw geestelijke gezondheid. Heeft u vragen, zorgen of gedachten die u bezighouden, bespreek ze met uw huisarts. Hij of zij kan ervoor zorgen dat u eventueel ondersteuning krijgt van de praktijkondersteuner (POH-GGZ), een rouwdeskundige of een geestelijk verzorger. Misschien maakt u zich zorgen over de andere gezinsleden. Ook dat kunt u bespreken met de huisarts. Ook in het contact met uw werkgever kan uw huisarts mogelijk ondersteunen.
Eens per tijd spreken met de huisarts
De meeste huisartsen zullen voorstellen om u eens per zoveel weken of maanden te spreken. Hiermee kan worden voorkomen dat u (te) lang met klachten of zorgen blijft rondlopen. Heeft uw huisarts dit voorstel niet gedaan, stel het dan zelf voor.