Vader en moeder

Na het afscheid

Misschien vind je het moeilijk om met je vader en moeder te praten over wat er is gebeurd en hoe je je voelt. Sommige kinderen zijn bang dat hun vader en moeder dan nog verdrietiger kunnen worden. Maar weet je, voor je vader en moeder is het juist fijn om te weten hoe jij je voelt. En ook al kunnen je vader en moeder niet alles oplossen, het helpt wel om er samen over te praten.

Ook al is er zoveel anders geworden, sommige dingen blijven hetzelfde. Hoe laat je naar bed gaat bijvoorbeeld. En dat je weer naar school gaat. Dat is misschien weer even wennen. Toch helpt het om weer verder te gaan.

Iedereen kan iets anders voelen

Het kan best zijn dat je vader en moeder heel erg verdrietig zijn, terwijl jij dat niet bent. Iedereen voelt het missen van je broer of zus op zijn eigen manier. Je kunt boos zijn, verdrietig zijn, opgelucht zijn, of misschien voel je wel helemaal niets. Alles kan en is normaal.

Deel je verdriet

Sommige kinderen merken juist niet zo veel aan hun vader of moeder. Het kan zijn dat je vader en moeder het moeilijk vinden om hun verdriet aan jou te laten zien. Omdat ze jou niet verdrietiger willen maken. En misschien doe jij wel een beetje hetzelfde met jouw ouders. Dat jij jouw verdriet ook een beetje onzichtbaar maakt voor je vader en moeder. Maar weet je, juist als je je verdriet laat zien, kun je het delen. En alles wat je deelt, wordt minder. (Deze tip geven we natuurlijk ook aan je vader en moeder).

Je mag gewoon jezelf zijn

Sommige kinderen hebben het gevoel dat ze extra lief moeten zijn of extra hun best moeten doen op school. Of ze proberen een beetje meer te lijken op hun broer of zus die er niet meer is. Ook al denk je misschien dat het dan minder verdrietig is voor jou of voor je ouders, toch is dat niet zo. Jij mag gewoon jezelf zijn. En iedereen begrijpt het wel als je juist vaker boos bent of je minder goed kunt opletten op school.