Mensen die je kent van school/dagbesteding

Na het afscheid

Veel kinderen vinden het fijn om op school iets bij zich te hebben van hun broer of zus. Dat kan een foto zijn of een boekje waar je af en toe in mag schrijven of tekenen. Wat zou jij fijn vinden? Praat er maar eens over met je juf of meester.

Als je op school soms moeite hebt om je concentreren, omdat je met je gedachten bij je broer of zus bent, dan is dat heel normaal. Je juf of meester kan dit niet altijd aan jou zien, maar wil daar wel rekening mee houden. Je kunt samen met je juf of meester een code afspreken, die alleen jullie kennen. Als je die code gebruikt, weet je juf of meester, dat je je even niet zo fijn voelt. Die code kan bijvoorbeeld zijn dat je een rood potlood op de hoek van je tafel legt, of een klein poppetje of je lievelingssteen. Maar je kunt zelf natuurlijk ook iets anders verzinnen. Verder hoeft niemand dat te weten.

Even alles vergeten

Het kan heel fijn zijn dat je op school even alles kunt vergeten van thuis. Dat is heel normaal. Naar school gaan en lekker spelen of praten met vrienden of vriendinnen zorgt vaak voor afleiding.

Minder goed werken

Het is heel begrijpelijk als je ook wel eens een toets niet goed doet. Als je gewoon je best doet, is er niets aan de hand, toch? Iedereen begrijpt dat je minder goed kunt werken als je broer of zus is doodgegaan. Sommige kinderen willen soms extra hun best doen om hun vader en moeder blij te maken. Als je daardoor veel te hard werkt, is dat natuurlijk niet de bedoeling.