en afscheid
afscheid
Mensen die je kent van school/dagbesteding
Tussen overlijden en het afscheid
Als je broer of zus is doodgegaan, dan vertellen je ouders dit ook op school tegen je juf of meester. Zij kunnen je dan helpen op school en troosten als het nodig is.
Het is niet gemakkelijk om met je vrienden en klasgenoten te praten over dat je broer of zus dood is gegaan. Het kan zijn dat je er op school liever niet over wilt praten met iedereen. Je kunt samen met je juf of meester afspreken hoe er in de klas over wordt gepraat. Misschien wil je liever dat je juf of meester er iets over vertelt. En je juf of meester kan met de klas afspreken dat ze gewoon met je kunnen werken en spelen, maar dat je niet steeds over je broer of zus wilt praten.
Wil je het zelf vertellen?
Het kan ook zijn dat je juist liever zelf aan je klas vertelt dat je broer of zus is doodgegaan. Misschien wel met je vader en moeder erbij. Dat kan natuurlijk ook. Dan kun je zelf vertellen hoe jij wilt dat ze met je omgaan. De juf of meester zal er dan ook op letten dat iedereen zich aan die afspraken houdt.
Foto op een plekje
Als je broer of zus op jouw school zat, dan is er vast ook een plekje op school waar een foto van hem of haar staat, met spulletjes erbij (vaak een kaarsje en tekeningen en kaartjes van kinderen). Als je het fijn vindt om daar even naar toe te gaan als je op school bent, kun je dat afspreken met je juf of meester. Ze zullen het zeker aan je vragen.
Plekje voor hem of haar
Als je broer of zus niet op jouw school zat, dan mag je vast wel een plekje in de klas maken waar je iets neerzet van hem of haar. Of je legt een foto in je laatje, waar je af en toe even naar kunt kijken als je dat wilt. Je juf of meester kan je hierbij zeker helpen.
Een viering om afscheid te nemen
Als je broer of zus ook op jouw school zat, wordt daar meestal ook een viering gehouden om afscheid te nemen. De juf of meester zal dan vast ook vragen of jij dan iets wilt voorlezen of bijvoorbeeld een kaarsje wilt aansteken. Als je dat moeilijk vindt, vraag dan of je het samen met een vriendje of vriendinnetje mag doen. En ook de klasgenoten van je broer of zus helpen mee.
Mensen die je kent van school/dagbesteding
Na het afscheid
Veel kinderen vinden het fijn om op school iets bij zich te hebben van hun broer of zus. Dat kan een foto zijn of een boekje waar je af en toe in mag schrijven of tekenen. Wat zou jij fijn vinden? Praat er maar eens over met je juf of meester.
Als je op school soms moeite hebt om je concentreren, omdat je met je gedachten bij je broer of zus bent, dan is dat heel normaal. Je juf of meester kan dit niet altijd aan jou zien, maar wil daar wel rekening mee houden. Je kunt samen met je juf of meester een code afspreken, die alleen jullie kennen. Als je die code gebruikt, weet je juf of meester, dat je je even niet zo fijn voelt. Die code kan bijvoorbeeld zijn dat je een rood potlood op de hoek van je tafel legt, of een klein poppetje of je lievelingssteen. Maar je kunt zelf natuurlijk ook iets anders verzinnen. Verder hoeft niemand dat te weten.
Even alles vergeten
Het kan heel fijn zijn dat je op school even alles kunt vergeten van thuis. Dat is heel normaal. Naar school gaan en lekker spelen of praten met vrienden of vriendinnen zorgt vaak voor afleiding.
Minder goed werken
Het is heel begrijpelijk als je ook wel eens een toets niet goed doet. Als je gewoon je best doet, is er niets aan de hand, toch? Iedereen begrijpt dat je minder goed kunt werken als je broer of zus is doodgegaan. Sommige kinderen willen soms extra hun best doen om hun vader en moeder blij te maken. Als je daardoor veel te hard werkt, is dat natuurlijk niet de bedoeling.