Vader en moeder

Na het afscheid

Misschien vind je het moeilijk om met je ouders te praten over wat er is gebeurd en hoe je je voelt. Meestal zijn jongeren bang om hun ouders nog verdrietiger te maken. Maar weet je, voor je ouders is het juist fijn om te weten hoe jij je voelt. En ook al kunnen je ouders niet alles oplossen, het helpt wel om er samen over te praten.

Ook al is er zoveel anders geworden, sommige dingen blijven hetzelfde. En dat is ook belangrijk. Hoe laat je naar bed gaat bijvoorbeeld. En dat je weer naar school gaat. Dat is misschien weer even wennen. Toch helpt het om weer verder te gaan.

Iedereen kan iets anders voelen

Het kan best zijn dat je ouders heel erg verdrietig zijn, terwijl jij dat verdriet niet (zo heftig) voelt. Iedereen voelt het missen van iemand op zijn eigen manier. Je kunt boos zijn, verdrietig zijn, opgelucht zijn, of misschien voel je wel helemaal niets. Alles kan en is normaal.

Deel je verdriet

Sommige jongeren merken juist niet zo veel aan hun ouders. Het kan zijn dat zij het moeilijk vinden om hun verdriet aan jou te laten zien. Omdat ze jou niet verdrietiger willen maken. En misschien doe jij wel een beetje hetzelfde met jouw ouders. Dat jij jouw verdriet ook een beetje onzichtbaar maakt voor je vader en moeder. Maar weet je, juist als je je verdriet laat zien, kun je het delen. En alles wat je deelt, wordt minder. (Deze tip geven we natuurlijk ook aan je ouders).