Mensen die je kent van school

Na het afscheid

Als je broer of zus niet op jouw school zat, dan zal er op school geen plek voor hem of haar zijn gemaakt. Misschien vind je het fijn om altijd iets van je broer of zus in je tas mee te nemen of in je kluisje te leggen. Doe wat voor jou goed voelt. Voor iedereen is dat anders.

Als je op school moeite hebt om je concentreren, omdat je gedachten ergens anders zijn, dan is dat heel normaal. Je docenten kunnen dat niet altijd aan je zien, maar willen daar wel rekening mee houden.

Het kan moeilijk zijn op school

Het kan zijn dat je hoofd zo vol zit, dat je maar weinig onthoudt en dat je de eerste tijd nauwelijks hele schooldagen volhoudt. Omgaan met het verlies van je broer of zus kost heel veel energie en kan je heel moe maken. Al het teveel is om én hele dagen naar school te gaan én ook nog huiswerk te maken, geef dit dan aan bij je ouders. Het is verstandig om op tijd met je school te bespreken wat je kunt en wat niet. Je school kan je op allerlei praktische manieren helpen om de druk wat te verlagen, door bijvoorbeeld meer tijd te geven voor een opdracht, een toets te laten herkansen of een toets over te laten slaan. Er kan heel veel, als je het maar open bespreekt.

Even alles vergeten

Het kan heel fijn zijn dat je op school even alles kunt vergeten van thuis. Dat is heel normaal. Naar school gaan en omgaan met vrienden en vriendinnen zorgt vaak voor afleiding.

Steeds dezelfde vraag

Docenten willen graag helpen, maar weten ook niet altijd hoe. Veel docenten vragen hoe het met je gaat. Of doen dat juist niet, omdat ze niet willen dat je die vraag zes keer per dag krijgt. Want als je iedere keer moet uitleggen hoe het met je gaat, voel je je juist een uitzondering. Als je op school liever niet wilt dat ze steeds aan je vragen hoe het gaat, vraag dan of ze je vooral willen helpen met de praktische dingen. Bijvoorbeeld met het maken van een planning voor een toetsweek of wat extra uitleg over stof die je hebt gemist.

Minder goed werken

Het is heel begrijpelijk als je ook wel eens een toets niet goed maakt. Als je gewoon je best doet, is er niets aan de hand, toch? Iedereen begrijpt dat je minder goed kunt werken als je broer of zus is doodgegaan. Sommige jongeren willen soms extra hun best doen om hun ouders blij te maken. Als je daardoor veel te hard werkt, is dat natuurlijk niet de bedoeling.