Jouw gezien - broer en zus

Na het afscheid

Nu je broer of zus niet meer leeft en niet meer terugkomt, vraag je je misschien af waar hij of zij nu is. Is er nog iets na de dood? Voor veel mensen is dat een moeilijke vraag. En ook grote mensen weten het antwoord niet altijd. Voor iedereen is het ook een anders. Sommige mensen denken dat je een sterretje wordt of een vlinder. Of dat je in de hemel komt. En dat je daar alle mensen tegenkomt die ook dood zijn gegaan. Wat er ook is na de dood, jouw broer of zus blijft altijd jouw broer of zus. Dat gaat nooit weg.

Gevoel dat je dichtbij bent

Sommige kinderen vinden het fijn om op de kamer van hun broer of zus te zijn. Vraag ook even aan je vader of moeder of zij dat goed vinden. Sommige kinderen praten tegen hun broer of zus, in gedachten of gewoon hardop. Dat is heel gewoon. Je broer of zus kan niets terugzeggen, maar misschien krijg je er wel een gevoel bij.

Herinnering boekje

Vind je het fijn om herinneringen te bewaren aan je broer of zus? Dan kun je een boekje maken met herinneringen. Je kunt ze ook op losse briefjes schrijven en die in een speciale pot of doosje bewaren. Daar kun je ook foto’s bij doen.

Op een later moment vertellen

Als je nieuwe kinderen leert kennen, vragen ze vaak ook: ‘heb je ook broers en zussen?’ Dat is voor jou misschien best een moeilijke vraag. Als je het fijn vindt om het te vertellen dan kun je zeggen dat je een broer of zus had die is doodgegaan. Als je het liever niet tegen iedereen vertelt, is dat natuurlijk ook goed. Jij mag dat kiezen.