Vrienden

Na het afscheid

Vrienden zijn enorm belangrijk. Veel jongeren hebben veel steun aan vrienden, die je niet zielig vinden, maar gewoon met je blijven omgaan. Vrienden zijn heel belangrijk om na het afscheid de gewone dingen weer te kunnen oppakken, zoals naar school gaan, chillen, sporten.

Sommige jongeren vinden het fijn om een tijdje vooral thuis te zijn, na school en in het weekend. Ze hebben dan een tijdje geen zin om met vrienden af te spreken. Anderen willen dat juist wel, om wat afleiding te krijgen. Voor iedereen is dat anders. Voor je ouders is het wel fijn om te weten hoe dat voor jou is. Dan maken ze zich ook wat minder zorgen of het goed met jou gaat. En na een tijdje wordt het vanzelf weer gewoner.

Je mag er altijd over praten

Veel jongeren merken na een tijd dat bijna niemand meer praat over hun broer of zus. Het lijkt wel alsof ze het zijn vergeten. Toch is dat niet zo. Maar soms weten je vrienden niet zo goed wat ze moeten zeggen. Ze hopen gewoon dat het beter met je gaat. Maar jij zult je broer of zus nooit vergeten. Je mag er altijd over praten als jij dat wilt. Je kunt bijvoorbeeld eens vertellen wat je leuk vond aan je broer of zus. Of juist op welke momenten je hem of haar mist.

Het kans soms hard zijn

Jongeren hebben vaak het gevoel dat ze meer volwassen zijn geworden na het overlijden van hun broer of zus, omdat het zo’n heftige gebeurtenis was. Dan kom je erachter hoe hard het leven soms kan zijn. Het kan zijn dat je vrienden of vriendinnen je daardoor niet meer helemaal begrijpen, of dat jij dat gevoel hebt. Als je het gevoel hebt dat je alles hebt geprobeerd, maar je toch niet meer op je gemak voelt, zoek dan naar mensen bij wie je het gevoel hebt dat ze begrijpen hoe jouw leven is veranderd. Soms kan dat betekenen dat een vriendschap verwatert. Dat is niet fijn, maar soms loopt dat zo, zonder dat iemand daar iets aan kan doen. Dit gebeurt bij volwassenen soms ook.

Vertel hoe je je voelt

Niet al je vrienden en vriendinnen vinden het gemakkelijk om over jouw broer of zus te praten. Ze willen je niet verdrietig maken of ze denken dat jij er ook niet over wilt praten. Dat kan best even moeilijk zijn. Misschien komt er soms zelfs ruzie door. Probeer toch steeds uit te leggen hoe je je voelt en wat je fijn vindt. Ze kunnen niet in jouw hoofd kijken. Ook als je juist niet wilt praten over wat er gebeurd is, helpt het om dat tegen ze te zeggen. Dan weten je vrienden ook of ze op een goede manier met je omgaan.