Jouw gezin - broer en zus

Na het afscheid

Nu je broer of zus niet meer leeft en niet meer terugkomt, vraag je je misschien af waar hij of zij nu is. Is er nog iets na de dood? Voor veel mensen is dat een moeilijke vraag. En ook volwassenen weten het antwoord niet altijd. Voor iedereen is het ook een anders. Sommige mensen denken dat kinderen een sterretje worden of een vlinder. Of dat er een hemel is waar iedereen naar toe gaat na het overlijden. Wat er ook is na de dood, jouw broer of zus blijft altijd jouw broer of zus. Dat gaat nooit weg.

Gevoel dat je dichtbij bent

Sommige jongeren vinden het fijn om soms even op de kamer van hun broer of zus te zijn. Alsof je dan dichterbij hem of haar bent. Sommige jongeren praten tegen hun broer of zus, in gedachten of gewoon hardop. Dat is heel gewoon. Je broer of zus kan niets terug zeggen, maar misschien krijg je wel het gevoel dat hij of zij dichtbij is.

Herinnering boekje

Vind je het fijn om herinneringen te bewaren aan je broer of zus? Dan kun je een boekje maken met herinneringen. Je kunt ze ook op losse briefjes schrijven en die in een speciale pot of doos bewaren. Daar kun je ook foto’s bij doen. Je kunt ook je eigen (digitale) foto-album maken, met foto’s die jij belangrijk vindt om te bewaren in een album.

Op een later moment vertellen

Als je nieuwe mensen leert kennen, vragen ze vaak ook: ‘heb je ook broers en zussen?’ Dat is voor jou misschien een moeilijke vraag. Als je het fijn vindt om het te vertellen dan kun je zeggen dat je een broer of zus had die is overleden. Als je het liever niet tegen iedereen vertelt, is dat natuurlijk ook goed. Jij mag dat kiezen. En misschien kun je het op een later moment vertellen, als je iemand al wat beter en langer kent.